Like on Facebook
Powered by: BhartiyaExam

Bhartiya Exams

Search Latest Sarkari Naukri, Results, Admit Card Notifications.

 

General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Science GK, Gk Question Answer

General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Science GK, Gk Question Answer

Previous

Next


General Knowledge Question Answer, GK Quiz, Science GK, Gk Question Answer

1. The term PVC used in the plastic industry stands for

polyvinyl chloride
polyvinyl carbobate
phosphor vanadiu chloride
phosphavinyl chloride

Answer: Option A


2. What among following is used to produce artificial rain ?

copper oxide
carbon monoxide
silver iodide
silver nitrate


Answer: Option C


3. Oil of vitriol is 

nitric acid 
sulphuric acid 
hydrochloric acid 
phosphoric acid 


Answer: Option B


4 Which is used in preparation of dynamite ?

glycerol 
ethyl alcohol 
methyl alcohol 
glycol 

Answer: Option A


5. What is Calcium sulphate ?

epsom salt 
blue vitriol 
gypsum salt 
potash alum 


Answer: Option C

6. Who is regarded as father of modern chemistry ?

Ruterford
Einstein
Lavoisier
C.V. Raman
Answer: Option C


7. Which is not a type of elements ?

Metals
Non Metals
Metalloids
Gases

Answer: Option D

8. Which acid is present in lemon ?

marlic acid
citric acid
lactic acid
tartaric acid

Answer: Option B

9. Identify the wrong statement in the following


Atomic radius of the elements increases as one moves down the first group of the periodic table
Atomic radius of the elements decreases as one moves across from left to right in the 2nd period of the
Amongst isoelectronic species, smaller the positive charge on the cation, smaller is the ionic radius
Amongst isoelectronic species, greater the negative charge on the anion, larger is the ionic radius


Answer: Option C

10. Rare gases are

mono atomic
di atomic
tri atomic
None of above

Answer: Option A

11. Bleaching action of chlorine is by

decomposition 
hydrolysis 
reduction 
oxidation 


Answer: Option A

12. Which metal is heaviest ?

osmium 
mercury 
iron 
nickle 


Answer: Option A


13. What is a mixture of potassium nitrate powdered charcoal and sulphur called?

paint 
aluminium 
brass 
gun powder 


Answer: Option D


14. Nail polish remover contains ?

benzene 
acetic acid 
acetone 
petroleum ether 


Answer: Option C


Previous

Next

सबसे महत्वपूर्ण नोट्स ,सामान्य ज्ञान ,महत्वपूर्ण प्रश्न for Competitive Exams In Hindi

नवीनतम करेंट अफेयर्स
नवीनतम सामान्य ज्ञान
General Hindi Notes for Competitive Exams in hindi
वर्ष 2016 की 12 महत्‍वपूर्ण घटनाएं
भारतीय थलसेना प्रमुखों की वर्ष 1953 से अबतक की सूची
विश्व के प्रमुख संगठन और उनके पदाधिकारी 2017
Heads of Important Offices in India 2016 GK
चीन की विशाल दीवार
रामकृष्ण परमहंस का जीवन परिचय
सरोजनी नायडू
स्‍वामी दयानन्‍द सरस्‍वती का जीवन परिचय
कल्‍पना चावला की वायोग्राफी
महात्मा गांधी के बारे में महत्वपूर्ण जानकारी
महाराणा प्रताप का जीवन प‍रिचय -
लाला लाजपत राय के बारे में महत्‍वपूर्ण जानकारी
लाल बहादुर शास्‍त्री के बारे में महत्‍वपूर्ण जानकारी
देश की पहली महिला शिक्षक सावित्रीबाई फुले के जीवन की दस बातें
अमेरिका के राष्ट्रपति की सूची (1789-2017)
सामान्य ज्ञान के प्रश्न और उत्तर
आईसीसी पुरस्कार के विजेताओं की सूची
नवीनतम सामान्य ज्ञान,भारत के इतिहास महत्वपूर्ण जानकारियाँ
राष्ट्रपति भवन,नवीनतम सामान्य ज्ञान ,महत्वपूर्ण जानकारियाँ महान व्यक्तित्व
विश्व का नवीनतम सामान्य ज्ञान
ग्रेगोरी कैलंडर के अनुसार 2 अप्रैल का दिन​
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC ,part 2
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC ,part 3
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC
GK and Current Affairs ,part 1
GK and Current Affairs ,part 2
GK and Current Affairs ,part 3
RAS related quiz , part 4
भारत के प्रमुख शोध संस्थान
भारत की प्रमुख झीलें
प्रमुख कृषि फसलें और उनके उत्पादक देश
RBI Governors List
MPPSC GK in Hindi Questions Answers
Rajasthan Current GK Question and Answer
important question in hindi
India Mountain - Trivia Quiz
सफलता के 20 मंत्र जरूर पड़ना
2200
Daily Visitors
32
Categories
29000
Indian
50000
Facebook Fans Target