Like on Facebook
Powered by: BhartiyaExam

Bhartiya Exams

Search Latest Sarkari Naukri, Results, Admit Card Notifications.

 

Rajasthan GK In Hindi vol 2

Rajasthan GK In Hindi vol 2

Previous

Next


Rajasthan GK In Hindi vol 2

51. What is the total length of the Rajasthan Aravali mountain range?
Ans. - 550 Km
52. Is the highest mountain peak in the Aravalli mountain range? (RPSC 08)
Ans. - Gurushikr (1727 m.) Mount Abu (Sirohi)
53. Snbago and the number of districts in Rajasthan?
Ans. - 7 divisions and 33 districts
54. Chhapnia famine and torture in Rajasthan which year?
Ans. - James V. 1956.
55. Monsoon rainfall in Rajasthan increases in what direction?
Ans. - Northeast to southwest
56. In winter rainfall in Rajasthan mainly occurs?
Ans. - From Northwest Hwao
57. The highest rainfall in Rajasthan is a place Konsa?
Ans. - Mount Abu
58. The highest rainfall is a district of Rajasthan Konsa?
Ans. - JHALAWAR
59. Rajasthan is one of the least Jilakonsa going to rain?
Ans. - Jaisalmer
60. In June, the sun shines Lmbt in which district
Ans. - Boswaङa
61. The full desert districts of Rajasthan
Ans. - Jaisalmer, Barmer
62. Uङia plateau which is located in
Ans. - Sirohi
63. Gogunda and the central part of Kumblgdh called? (RPSC 2010)
Ans. - Bhorath plateau
64. Each area total flora of Rajasthan
Ans. - Smgov (Jaisalmer)
65. Rolling sand dunes of vast desert is called
Ans. - Dore
66. What is the maximum height of the peak of the Aravalli Range?
Ans. - Set (1597 m)
67. Konsa district of Rajasthan is the most humid?
Ans. - JHALAWAR
68. Rajasthan is the most humid place Konsa?
Ans. - Mount Abu (Sirohi)
69. Rajasthan is the most dry place Konsa?
Ans. - Phalodi (Jodhpur)
70. Rajasthan is the hot spot Konsa?
Ans. - Churu
71. The coldest place in Rajasthan Konsa?
Ans. - Mount Abu
72. Konsa district of Rajasthan is the most Loo and Gale?
Ans. - Ganganagar
73. Rajasthan is the most barren and useless land the district Konsa?
Ans. - Jaisalmer
74. Konsi most gully erosion of soil in Rajasthan is the river?
Ans. - Chambal
75. Konsi Asiaki is the largest freshwater lake?
Ans. - Jaisamanda
76. Luni river water is saline, after which place? (RPSC III Gr.)
Ans. - Balotra (Barmer)
77. India is the second biggest saltwater lake Konsi?
Ans. - Sambar
78. Rajasthan is the highest lake Konsi?
Ans. - Nakki Lake
79. Who is the lifeline of Rajasthan and is fixed Mruganga?
Ans. - Indira Gandhi Canal
80. In three districts of Rajasthan which flows Banganga? 
Ans. - Jaipur, Dausa Awanbrtpur
81. Mahi - Bajaj Sagar project is spread in the area?
Ans. - Rajasthan and Madhya Pradesh
82. Gav is the ocean? (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Dungarpur
83. Konsi flowing river in Rajasthan is fully Sbselmbi?
Ans. - Banas
84. Rajasthan is a perennial rivers Konsi?
Ans. - Chambal and Mahi
85. Banas River is the origin?
Ans. - Kmnor (Rajsamand)
86. India is the only interventional river?
Ans. - Luni River
87. Himalayan Mountains is characterized by rivers - (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Flows throughout the year
88. Kisndi southern Rajasthan is called the Gold Line?
Ans. - Mahi
89. The refuge is home to crocodiles is called?
Ans. - Chambal to
90. What division are found in the rivers?
Ans. - Kota
91. What makes the confluence of three rivers Mmandlgdh Trivni? (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Banas, Bedc, and Menal Rivers
92. Bisalpur dam is located on which river (Gr II RPSC. 10)
Ans. - Banas River
93. Konsi twice the Tropic of Cancer to cross the river?
Ans. - Mahi
94. Remains of the ocean saltwater lake in Rajasthan
Ans. - Tethys Sea
95. The longest river in the western desert
Ans. - Banas River
96. World's most ancient fold ranges
Ans. - Vindhya ranges
97. Aravali's highest short
Ans. - Gurusikr
98. What Jilemen northeast Rajasthan Aravali enters
Ans. - Jhunjhunu
99. Ardratm district of Rajasthan is Konsa
Ans. - JHALAWAR
100. Dust-driven winds and dry in Rajasthan is called
Ans. - Lu


Previous

Next

सबसे महत्वपूर्ण नोट्स ,सामान्य ज्ञान ,महत्वपूर्ण प्रश्न for Competitive Exams In Hindi

नवीनतम करेंट अफेयर्स
नवीनतम सामान्य ज्ञान
General Hindi Notes for Competitive Exams in hindi
वर्ष 2016 की 12 महत्‍वपूर्ण घटनाएं
भारतीय थलसेना प्रमुखों की वर्ष 1953 से अबतक की सूची
विश्व के प्रमुख संगठन और उनके पदाधिकारी 2017
Heads of Important Offices in India 2016 GK
चीन की विशाल दीवार
रामकृष्ण परमहंस का जीवन परिचय
सरोजनी नायडू
स्‍वामी दयानन्‍द सरस्‍वती का जीवन परिचय
कल्‍पना चावला की वायोग्राफी
महात्मा गांधी के बारे में महत्वपूर्ण जानकारी
महाराणा प्रताप का जीवन प‍रिचय -
लाला लाजपत राय के बारे में महत्‍वपूर्ण जानकारी
लाल बहादुर शास्‍त्री के बारे में महत्‍वपूर्ण जानकारी
देश की पहली महिला शिक्षक सावित्रीबाई फुले के जीवन की दस बातें
अमेरिका के राष्ट्रपति की सूची (1789-2017)
सामान्य ज्ञान के प्रश्न और उत्तर
आईसीसी पुरस्कार के विजेताओं की सूची
नवीनतम सामान्य ज्ञान,भारत के इतिहास महत्वपूर्ण जानकारियाँ
राष्ट्रपति भवन,नवीनतम सामान्य ज्ञान ,महत्वपूर्ण जानकारियाँ महान व्यक्तित्व
विश्व का नवीनतम सामान्य ज्ञान
ग्रेगोरी कैलंडर के अनुसार 2 अप्रैल का दिन​
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC ,part 2
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC ,part 3
GK Best 200 Quiz In Hindi for RPSC
GK and Current Affairs ,part 1
GK and Current Affairs ,part 2
GK and Current Affairs ,part 3
RAS related quiz , part 4
भारत के प्रमुख शोध संस्थान
भारत की प्रमुख झीलें
प्रमुख कृषि फसलें और उनके उत्पादक देश
RBI Governors List
MPPSC GK in Hindi Questions Answers
Rajasthan Current GK Question and Answer
important question in hindi
India Mountain - Trivia Quiz
सफलता के 20 मंत्र जरूर पड़ना
2200
Daily Visitors
32
Categories
29000
Indian
50000
Facebook Fans Target